Після будь-якого хірургічного втручання відбуваються порушення налагоджених процесів організму. Видалення жовчного міхура впливає на травлення, як і на загальний стан організму.

Щоб відновити імунну систему і природний баланс, необхідно правильно харчуватися, а також виконувати приписи лікаря. Давайте розберемося, що ж можна їсти в перший тиждень і місяць після видалення жовчного міхура та приблизне меню після холецистектомії на ці дні.

Правила харчування після видалення жовчного міхура

Жовчнокам'яна хвороба негативно впливає на процеси травлення та жовчовидільні. Щоб нормалізувати несприятливі наслідки оперативного втручання, повинен бути скоректований режим прийому їжі з самим раціоном.

  • Їжа приймається частіше (більше 4 разів на день) невеликими порціями, щоб зменшити на травну систему навантаження.
  • У значній кількості зменшується прийом жирів після проведення холецистектомії. В такому випадку запобігають спазму сфінктера Одді і воротаря шлунка, попереджається симптоматика: гіркота в роті, нудота, дискомфорт в правому підребер'ї, больові відчуття в обох підребер'ях.
  • Людям з видаленим жовчним міхуром переважно показана нежирна їжа, що приготовлена без смаження. Рекомендовано їсти білкову та рослинну їжу, приготовлену на пару шляхом варки або запікання. Це основа раціону людини, яка перенесла холецистектомію. Ці принципи лікувального харчування засновані на реабілітації пацієнтів після виконаного оперування.

Дієта в перші 7 днів після виписки

Їжу потрібно приймати в невеликих порціях більше 5 раз на добу. Щодо харчування рекомендується вибудовування певного графіка, це знижує навантаження на травну систему. Останній перекус у вигляді легкої страви повинен відбутися не пізніше, ніж за 2 години до сну.

Приймати їжу в невеликих порціях

Щоб нормалізувати травлення, має бути забезпечене рясне пиття на цілий день (в загальному вигляді потрібно приймати не менше півтора літри). Оптимальне пиття - стерилізований некислий сік з м'якоттю, відвари з м'яти з шипшиною і мінеральна негазована вода, марка якої повинна бути узгоджена з фахівцем.

Дозволені до їжі в перший тиждень:

  • курячий рулет на пару;
  • суп молочний або каша;
  • парове м'ясне суфле;
  • запіканка з сиру;
  • омлет з білка на пару;
  • кефір і йогурт з малим відсотком жирності;
  • каша з гречки або рису на пару;
  • адигейський сир.

Зразкове меню

  • I сніданок: молочна рисова каша в розмірі 200 г на 5 г масла, білковий омлет на пару, чай з лимоном солодкий.
  • II сніданок: подрібнені печені яблука 100 г, подрібнений сир 120 г з вершками, 180 г відвару з шипшини.
  • Обід: парова м'ясна котлета 100 г, кремовий овочевий суп 300 г, пюре картопляне 200 г, фруктове желе150 г.
  • Полудень: фруктовий сік 180 г, подрібнена відварна курка 150 г.
  • Вечеря: 200 г подрібнена молочна геркулесова каша з маслом 5 г, рибне суфле на пару 100 г, солодкий чай з молоком.
  • Завершальна їжа: знежирений кефір 180 г.

Їсти потрібно додаткові продукти при такому дозуванні: цукор 60 г, вершкове масло 20 г, білі сухарі 100 г.

Дієта в перший місяць після холецистектомії

Якщо у людини відкрита порожнинна холецистектомія, то щодо періоду жорсткі обмеження в харчуванні триваліші, ніж в порівнянні з холецистектомією. Під час дієти виключаються:

  • смажені продукти;
  • жирна їжа;
  • гостра і пряна їжа;
  • копченості;
  • алкогольні напої.

Повністю відмовитися від смаженого

Зразкове меню

  • I сніданок: половина порції молочної манної каші, солодкий чай, паровий білковий омлет 110 г.
  • II сніданок: відвар із шипшини, свіжий прісний сир 100 г.
  • Обід: парове м'ясне суфле 100 г, половина порції овочевого супу, вівсянка на молоці, 100 г фруктового желе, 100 г морквяного пюре.
  • Полудень: печені яблука 100 г.
  • Вечеря: половина порції картопляного пюре, варена риба, чай з лимоном.
  • Завершальна їжа: молочний кисіль або кефір низькокалорійний.
  • Загальна добова доза: білий хліб 200 г, цукор 30 г.

Що можна їсти через місяць після операції

Люди, які пройшли через холецистектомію, дотримуються зразкової вищевказаної дієти близько року. Далі дозволене послаблення, наприклад, вводяться більш важкі продукти, при цьому потрібен індивідуальний підхід з консультацією гастроентеролога. Під контролем повинні бути введені в раціон солодощі, тваринні жири, яйця, молоко.