Мінігастрошунтування шлунка – це досить молода методика, яка вже встигла зарекомендувати себе в якості перспективного напрямку в баріатрії. Поєднує в собі не тільки високу ефективність, але й мінімальні ризики для здоров'я пацієнтів. Крім цих факторів, методика має ще низку переваг, мова про які піде нижче.

 

Суть втручання

Процедура мінігастрошунтування зводиться до створення шлунка меншого розміру. Під час операції відбувається формування невеликого мішечка (у вигляді трубки), обсяг якого становить близько 50 мл, і з'єднання його з тонким кишківником. Основну частину органу відокремлюють.

В абдомінальній хірургії операція ще відома як Roux-en-Y-Bypass. Здебільшого саме ця назва зустрічається в літературі, оскільки відразу вказує на суть втручання. Вона не тільки описує форму, яка утворюється при з'єднанні тонкої кишки та шлунка(Y), але й відображає ім'я швейцарського лікаря, котрий придумав методику (Roux).

Результативність процедури та показання до її проведення

Механізм мінігастрошунтування не просто ефективний, але й дуже простий. Унаслідок зменшення розміру шлунка вдається знизити обсяг їжі, але водночас людина швидко відчуває насичення. Також завдяки цій методиці сповільнюється всмоктування корисних речовин, а це означає, що відчуття голоду настає пізніше. Третя особливість полягає в тому, що під час потрапляння до шлунка вуглеводів стимулюється вироблення інсуліну.

Важливо зазначити, що мінігастрошунтування, хоч і характеризується простотою, показано не всім. Операція робиться людям з ІМТ понад 30 кг / м2 та за наявності діабету 2 типу.

Основні переваги методики

Переваги процедури мінігастрошунтування насамперед виражені в малій травматичності та високій ефективності. Належний результат забезпечується в 100% випадків. До переваг варто віднести й такі властивості методики:

  1. Мінігастрошунтування простіше у виконанні в порівнянні з класичною технікою, спричиняє менше ускладнень та анамостозів.
  2. Під час втручання використовують мальабсорбтівний компонент. Він забезпечує високий і стабільний результат, виражений у зниженні маси тіла без збоїв і повернення «втрачених» кілограмів.
  3. Практично відсутні порушення харчування.

Під час мінігастрошунтування можна додатково проводити й інші втручання, процедури, що теж дозволяє зменшити травматичність для організму.

 

Гастрошунт2

 

Застосування методики при діабеті 2 типу

Подолання цієї хвороби можливо шляхом застосування баріатричних операцій. Однак під час вибору процедури завжди враховуються можливість травматизму та ризики. Завдяки винаходу мінігастрошунтування ймовірність ускладнень істотно знижена. Сьогодні ця методика є основною в лікуванні діабету другого типу.

Доведено, що усунення 12-палої кишки сприяє приведенню в норму вуглеводного обміну в крові. Ці процеси стимулюють вироблення інсуліну, а одночасне зниження ваги призводить до активізації зазначеного процесу. Наголошується, що після мінігастрошунтування більшість пацієнтів не повертаються до прийому медпрепаратів для зниження рівня цукру.

Особливості виконання

Техніка проведення мінігастошунтування в нашій хірургічній клініці передбачає застосування малоінвазивного способу – лапароскопії. У цьому випадку не потрібне виконання великих розрізів, для втручання роблять лише кілька маленьких отворів. Завдяки такому підходу вдається зменшити ризики, прискорити одужання.

Під час операції основний сегмент шлунка відокремлюють, але не витягують. Його, частину тонкого кишківника та 12-палу кишку відключають від шляху проходження їжі. Продукти харчування з малого шлунка потрапляють відразу до тонкого кишківника (саме ця технологія називається шунтуванням).

Проводять втручання під наркозом, тому пацієнт не відчуває дискомфорту під час виконання маніпуляцій. Тривалість становить до 2,5 год (в залежності від обсягу роботи). Уже наступного дня можна вживати воду і рідку їжу, тому неприємні відчуття для пацієнта будуть мінімальними.